Hva skal du tenke på ved valg av hengekøye

Hva skal du tenke på ved valg av hengekøye?

Hengekøye er en veldig komfortabel måte å sove på når man skal sove ute. En hengekøye er veldig praktisk. Den kan nesten monteres overalt, du slipper å bekymre deg for ujevnt terreng og du har ingen røtter, steiner osv som kan gi deg en dårlig soveopplevelse. Mange hengekøyer er forskjellige, så hva skal du tenke på ved valg av hengekøye for å få en god natt søvn? Vi har satt opp noen punkter som kan hjelpe deg velge riktig.

 

Tarp:

Skal du sove ute i regn, vind eller når det er fuktig ute? En tarp løser dette. Desto mer uttrykt det er desto lavere monterer du tarpen.

 

Insekter:

Men et myggnett trenger du ikke irritere deg over mygg og andre innsekter. Flere hengekøyer kommer med integrert mygg nett og til andre kan man kjøpe det separat.

 

Dobbel eller enkel hengekøye?

Noen merker opererer med enkel og dobbel hengekøye, dette er egentlig svært misvisende.  Det er mulig å ligge 2 i en hengekøye, men det er ikke spesielt komfortabelt. Beskrivelsen skulle heller vært Komfort (Dobbel) og Kompakt (Singel/Enkel). Særlig dersom man er lang eller stor, øker komforten ved valg av en større hengekøye.

 

Hvordan montere den riktig?

Hvordan skal du montere hengekøya for å ligge mest komfortabelt? Når du monterer en hengekøye er en vanlig feil å montere den for stramt. Opphengstauet skal ha en vinkel på ca 30° (Strekk ut pekefinger og ta tommel rett opp- det er ca 30°) Når køye er montert med korrekt «bananslakk» kan du legge deg i nesten 45° vinkel (avhengig av størrelsen på køya de) og da får du nesten en helt plan flate og kan ligge både på magen og siden.

 

Isolasjon fra bakken:

Kulde vil komme opp fra bakken opp mot hengekøya og på alle steder hvor du klemmer sammen soveposen vil du ha alt for lite isolasjon. Dette kan løses ved et godt liggeunderlag (flere køyer har en egen lomme for dette). Det kan også løses med en såkalt underquilt som er et isolerende teppe som ligger under hele hoveddelen av køya. I tillegg finnes det spesial liggeunderlag for hengekøyer som også isolerer oppover sidene på hengekøya.

 

Husk pysjen:

Enda med en god og varm sovepose og et isolerende underlag er ull på kroppen perfekt som nattøy. Vi mister også mye varme igjennom hodet, så en god lue og skikkelige ullsokker er et must. Da slipper du å tenke på å fryse.

 

Med en hengekøye kan du våkne til en utsikt du vil huske lenge.