Hvordan kle seg riktig

Enten du skal på dagstur med lett oppakning, eller på en lenger tur med overnatting, er det smart å kle seg riktig slik at man kan regulere kroppstemperaturen optimalt. Man ønsker ikke å bli for svett og klam når man beveger seg, og heller ikke fryse når man sitter i ro. Mange er nok i dag kjent med 3-lags prinsippet da det har vært vel etablert i en god del år.
Det går i hovedsak ut på at man kler seg lag for lag slik at man kan regulere kroppstemperaturen ved enten å kle av seg et plagg om det skulle bli varmt, eller ta av seg et plagg om det skulle bli kaldt. Hvert plagg har sin funksjon. Hvordan man benytter 3lags-prinsippet avhenger av hvilken sesong man er i. Om sommeren så kan det holde med kun 2 lag. Om vinteren kan det være nødvendig med 3-5 lag. 
3lags-prinsippet skal også sørge for at lagene nærmest kroppen transporterer fukt og isolerer, mens det ytterste laget skal være vanntett eller vannavstøtende og vindtett.

Lag 1. 

Ved lite eller normal aktivitet kan man benytte ull direkte på kroppen. Her foretrekkes merinoull da det har enn mykere struktur enn vanlig ull. Ved høyere aktivitet i kaldt være anbefaler vi først et lag med superundertøy(syntetisk) og så et lag med ull. Superundertøyet sørger for å transportere fukt fra kroppen og laget med ull sørger for å isolere. Fordelen med ull er at det holder varmen selv om man blir klam og svett. Ved høy aktivitet bør man utelukkende bruke superundertøy for optimale fukttransporterende egenskaper. 

Lag 2. 

Lag 2 skal sørge for å isolere ytterligere ved å holde varmen inne og kulden ute. Her benyttes normalt sett et lag med fleece eller ull da de har meget gode isolerende egenskaper og fukttransporterende egenskaper. I mange tilfeller kan det være fordel å velge et mellomlag i jakkeformat. Slik kan man enkelt ta av og på jakken under høy og lav aktivitet.

Lag 3. 

Det ytterste laget skal sørge for å isolere mot vind og vann. I de fleste tilfeller så anbefales en tynn skalljakke med en vannsøyle på over 10 000mm. Velg en jakke med ventilasjonsglidelåser under arm. Slik kan man enkel regulerer varmen ved å åpne og lukke glidelåsen. På varmer dager ønsker man en mer luftig jakke og som ikke er 100% vanntett. Når det er skikkelig kaldt kan man velge en jakke som er isolert, men pass på at man da blir fort varm ved høyere aktivitet. 
Følger man dette relativt enkle prinsippet kan man bevege seg ute uten i å bli ubehagelig klam og svett. Ved høy aktivitet kan man ta av enten lag nummer 2 eller 3 og putte i sekken. Når man tar ned aktiviteten kler man bare på seg igjen.