Hvordan velge riktig liggeunderlag

Hvordan velge riktig liggeunderlag?

Liggeunderlaget er en veldig viktig del av utstyret du tar med deg på tur. Uten et godt liggeunderlag kan man rett og slett ødelegge noe som ellers kunne blitt en hyggelig tur. Så derfor anbefaler vi at du bruker litt tid på å finne ut hva dine behov er før du velger liggeunderlag.

Det mest vesentlige er å velge riktig liggeunderlag for sesong og da med riktig temperaturgrenser(R-verdi). Du kan være trygg på at våre liggeunderlag gjør jobben innenfor de tidsintervaller de er satt til.

Typer av liggeunderlag.

Liggeunderlag kommer i mange varianter og former, men i hovedsak er de delt inn i 2 kategorier. Oppblåsbare og selvoppblåsbare.

Selvoppblåsbare ha gjerne en foam innvendig som ekspanderer og fyller seg opp med luft når man åpner ventilen. Disse er noe tynnere enn oppblåsbare men tilbyr like god komfort da de har en tykkere foam innvendig. Selvoppblåsbare er gjerne noe tyngre enn oppblåsbare.

Oppblåsbare liggeunderlag kan være de aller enkleste uten noen form for isolasjon, da får man veldig lav vekt men de kan ikke benyttes på kaldere dager. Se oppgitt temperaturgrense eller R-verdi. Oppblåsbare liggeunderlag med isolasjon skal ikke blåses opp med pust da pusten inneholder fuktighet som kan skape kondens og frost inne i liggeunderlaget. Bruk da en pumpesekk. Noen oppblåsbare liggeunderlag kommer også med integrert pumpe.

R-verdi.

Mange produsenter oppgir R-verdi eller temperaturgrenser. R-verdi beskriver isoleringsevnen til et liggeunderlag. Skal du ha et liggeunderlag som egner seg for kaldere temperaturer så er det anbefalt å gå for et liggeunderlag med R-verdi eller estimert R-verdi. Jo høyere R-verdi jo bedre isoleringsevne.

Når du skal se etter liggeunderlag så gjør deg opp en mening om når du har tenkt til å bruke det. Hvis vekt er avgjørende så må du se på vekt og temperatur. Ofte så vil du få mer komfort med et liggeunderlag som har noe høyere vekt og R-verdi.

Vintertur.

Til vinterturen anbefaler vi at du har med deg et enkelt liggeunderlag i foam som du legger under liggeunderlaget ditt. Det gir ekstra isolasjon og komfort.

 

Husk reparasjonskit når du er på tur.