Hvordan velge riktig ryggsekk

Hvordan velge riktig ryggsekk?

Riktig valg av tursekk er avgjørende for at turen skal bli så behagelig som mulig. Har du en sekk som passer formålet og som er tilpasset din kropp kan du bære tungt og langt uten å få vondt i rygg og hofter. Vi har et bredt utvalg tursekker. Alt fra de minste dagstursekkene til de største sekkene beregnet for ukesturer med full oppakking.

Vi har et håndplukket utvalg tursekker og varemerker som tilbyr topp kvalitet, moderne løsninger og utmerket funksjonalitet. Vi velger kun ut sekker som vi mener holder god nok standard.

Først er det greit å vite hva man skal ha med seg på tur og hvor lenge man skal være ute. God planlegging er viktig når man skal på tur. Det er viktig at man tar med akkurat passe mengde med utstyr slik at sekken ikke blir unødvendig tung. Det er også viktig at man pakker sekken riktig slik at vektfordelingen blir så optimal som overhodet mulig.

Sekker deles inn i kategorier basert på volum og hvordan sekken er konstruert. Det finnes også egne sekker som er beregnet utelukkende til damer men i mange tilfeller kan mange modeller brukes av både dame og herre. Rygglengde avgjør hvilken type sekk du skal ha.

Størrelse? Under finner du en oversikt over hvilken bruk de forskjellige sekkene er beregnet til basert på volum(Liter).

Dagstursekk.

Som navnet tilsier er disse sekkene beregnet for korte turen som ikke innebærer overnatting. Typisk størrelse er mellom 20 og opptil ca 45 liter. Med en sekk på 30 Liter får du med deg det du trenger for hel dag ute. Dagstursekker har som regel et ventilert bæresystem som sørger for at du ikke blir klam på ryggen. Velger du en sekk på 45 liter kan den være stor nok for en weekendtur avhengig av hva du ønsker å ta med på turen.

Hytte til hytte/Weekendtur

Sekker fra 45 til ca 60 liter. Her får du plass til det du trenger for 1 uke med overnatting innendørs eller utendørs med hengekøye. Du får plass til sovepose og alt annet du trenger for en weekend ute. Her skiller vi mellom herre og damesekker da rygglengde er av betydning for å få optimal bærekomfort.

Langtursekk/Fjellsekk

Dette er store sekker som er beregnet for lengre turer med telt, sovepose, liggeunderlag og alt annet du trenger for mange netter ute. Sekkene varierer utifra behov mellom 60 liter og 100+ liter.

Hvordan velge riktig størrelse?

Det kan være vanskelig å velge riktig størrelse. Tenk igjennom hva som er formålet med turen og hvor mye utstyr du har tenkt å ta med. Prøv så å finn ut hvor mye volum du trenger på sekken. Du ønsker å få plass til sovepose, liggeunderlag og eventuelt telt i sekken og ikke utenpå. Velg en sekk som er noen liter større enn du tror du har behov for.

Bæresystem

Det finnes en rekke forskjellige bæresystemer avhengig av de forskjellige produsentene, men i hovedsak så er det 2stk bæresystem som gjelder. Ventilerte bæresystemer og close contact/tett på kroppen. Ventilerte bæresystemer er sekker hvor selve bakpartiet på sekken ikke er i kontakt med ryggen. Imellom sekken og ryggen er det en meshnetting som sørger for god ventilasjon slik at man ikke blir klam og svett. Dette gjelder ofte mindre sekker opptil 40-50 liter. Close contact bæresystemer er gjerne større sekker der man trenger optimal støtte. Selv gode close contact-sekker har en slik oppbygning at de sørger for optimal ventilasjon for å ungå å bli klam, men man kommer ikke utenom å være i kontakt med større deler av sekken.