Slik tar du vare på ditt turtelt!

Vi ønsker selvfølgelig at utstyret vi kjøper skal holde så lenge som overhodet mulig. Ikke bare for at det koster å kjøpe nytt hvis det er dårlig vedlikeholdt, men også i et perspektiv der vi må prøve å ta vare på tingene vi kjøper for at det går på bekostning av naturressurser å kjøpe nytt. Vi må rett og slett tenke bærekraftig! (Ja, vi vet det er et ord som begynner å bli litt tynnslitt, men okke som så har vi et ansvar)

Vel, la oss se hva du kan gjøre for å gi turteltet ditt lengst mulig levetid!

Uansett hvilket material ditt telt er laget av, med all sannsynlighet så er det enten nylon eller polyester, så vil det kreve at du følger disse rådene for å bevare holdbarheten så lenge som mulig.

Før du drar på tur så bør du teste å slå teltet opp og ned et par ganger på plenen hjemme. Bli godt kjent med det, og tren på å få det opp fort i tilfelle det skulle bli dårlig vær.

Først ute på tur så har du hele teltet i sekken, eller det er fordelt på flere sekker hvis dere er mange på tur.

På teltplassen:

Du har så klart testet teltet hjemme og slått det opp et par ganger. Så nå er det bare å finne en egnet teltplass. Sørg for et flatt og behagelig underlag. Må du slå opp teltet på fjell/stein, pass på å ta bort de skarpeste steinene om mulig. For å bevare bunnduken så lenge som mulig er det viktig at den ikke blir utsatt for skarpe gjenstander.

Du kan eventuelt bruke et footprint som ekstra beskyttelse skulle underlaget være hardt og skarpt.

Sørg også for å plassere teltet slik at det tar vind på en god måte. Plasser det mest mulig i le. Hvis ikke det er mulig plasserer du den delen av teltet med minst luftmotstand i retning av vind.

Pakk ned teltet på en skånsom måte. Gjerne slik det var pakket når du mottok teltet.

Etter turen:

Ta teltet ut av pakkposen og legg det utover gressplen, verandaen eller et annet flatt område. Se over at det ikke har kommet hull eller skader på både yttertelt, innertelt og bunnduk. Børst av smuss og skitt som kan ha oppstått under turen.

Sørg for å lufte teltet godt! Selv om det ikke har regnet, har det mest sannsynlig oppstått lett kondens i teltet under natten, ved matlaging, fra bakken etc. Hvis man oppbevarer teltet i pakkposen uten å lufte teltet etter tur, oppstår det fort skader på teltet i form av mugg. Har det regnet og både ytter og innertelt er fuktig, sørg for å henge de opp hver for seg.

Hvis du fant sår eller skader på teltet er det først etter at det er helt tørt at du kan begynne å reparere det.

Du har nå sett over teltet, eventuelt reparert skader som har oppstått, og du er sikker på at både inner og yttertelt er helt tørt. Ja da kan du pakke det skånsomt ned i pakkposen igjen. Oppbevar teltet tørt, svalt og sørg for at det ikke blir utsatt for direkte sollys.

Sånn, da er det bare å planlegge neste ekspedisjon!